Revista els Porxos - Montbrió del Camp
Editorial del núm.12
Aquests últims mesos s’han produït una sèrie de fets que, d’una manera o altra han generat un gran impacte en l’opinió pública. Sense oblidar la greu crisi econòmica i les conseqüències que representa per a moltes famílies, fem referència als casos de corrupció política (Gürtel), però especialment al “cas Millet”, un cop molt dur en una institució símbol emblemàtic de la cultura i la identitat catalanes i una mostra, no solament de la manca d’escrúpols d’uns quants individus, sinó de la, per dir-ho en llenguatge col·loquial ‘badada’ d’una sèrie de mecanismes de control, que no es van aplicar amb eficiència.
La corrupció, el finançament irregular de partits polítics, l’enriquiment il·legal de membres d’alguns sectors... provoquen un cert desencant en la ciutadania, i una desafecció política considerable.
Per això, quan el 13 de setembre passat un poble de Catalunya, ens referim a Arenys de Munt, aconsegueix posar-se d’acord i a partir d’una iniciativa sorgida de la societat civil, tira endavant un referèndum sobre la independència de Catalunya, ens trobem davant d’un moment històric, ja que per primera vegada, part del nostre país decideix manifestar-se lliurement a favor d’un dret, que ara per ara ens és negat.
La decepció que ha suposat l’Estatut, tant pel que fa al reconeixement de la realitat nacional catalana, com pel que fa a l’autogovern i finançament, fomenta cada vegada més la voluntat sobiranista d'una part significativa de la població de Catalunya que la porta a voler exercir lliurement el dret a l'autodeterminació en un context pacífic.
Les consultes populars són un mecanisme d’expressió legítima, una mostra que el teixit associatiu supera les estretes corretges polítiques, l’exercici d’un dret democràtic i legal de tots els ciutadans i encara que, en aquest cas siguin titllades per alguns sectors del nacionalisme espanyol de folklòriques o de farses, no deixen de provocar-los una mena d’inquietud, sobretot si l’interès i el grau de participació va, claríssimament, en augment.
Per això, ara que més d'un centenar de pobles de Catalunya es proposen de celebrar conjuntament la consulta sobre la independència el pròxim 13 de desembre, valdria la pena que a Montbrió es fes un esforç d'unitat, aparcant les diferències polítiques, les discrepàncies, els retrets... i que treballéssim plegats per formar part de la història, una història, de moment romàntica i llunyana, però carregada de simbolisme.