iNiCi     manifest   adhereix-te   documents premsa municipis 13-D
           

COMUNICAT DEL BAIX CAMP DECIDEIX

BALANÇ DE LES CONSULTES DEL DIA 13 DE DESEMBRE

Ja ha arribat el 14 de desembre. Avui toca fer balanç del que va significar la jornada d’ahir, una jornada històrica, sense precedents. El 13 de desembre serà recordat com un dia d’afirmació cívica, democràtica i nacional del poble català, que es va mobilitzar com mai fins ara ho havia fet. Milers de voluntaris i voluntàries han fet possible que més de 700.000 catalans i catalanes tinguessin dret a expressar la seva opinió a les urnes instal·lades a més de 160 municipis.
Hi ha hagut varis factors que han repercutit negativament en la participació: no s’ha pogut arribar a tota la població per la impossibilitat de disposar del cens electoral, la qual cosa també ha fet que molta gent es quedés sense poder votar per no disposar de l'adreça actualitzada al DNI ni del certificat d’empadronament. A més, el ressò mediàtic ha estat en la majoria dels casos molt discret.
Malgrat tot, avui hem de parlar d’èxit rotund de les consultes. Èxit de participació electoral i èxit de participació de voluntaris en l’organització dels referèndums. Sens dubte, les causes d’aquest èxit cal buscar-les en el gran cansament que provoca l’espera de la sentència del Tribunal Constitucional i en el desencontre constant entre Catalunya i Espanya. Però, sobretot, ha estat la il·lusió i la feina abnegada de moltes persones que, des de l’anonimat, volen contribuir a l’avenç del país amb l’organització d’aquestes consultes populars els que han fet possible aquesta gran fita. El poble ha decidit agafar les regnes del seu futur, i això ja no pararà. Al carrer hi ha ganes de treballar per la llibertat. Com s’explica, si no, tota aquesta mobilització massiva?
D’Arenys de Munt fins a Barcelona, passant pel Baix Camp i arribant a tots els racons de la nostra terra, està sorgint cada dia més i més gent disposada a sacrificar el seu temps lliure per treballar per l’avanç polític de la nostra Nació. És gent que, de manera espontània, s’adona que no pot restar aliena a aquest moment històric. Gent que creu que només amb un Estat dels catalans i de les catalanes, podrà afrontar els reptes de futur, els reptes socials, econòmics, de gènere, d’immigració i de cultura. Gent valenta que vol un futur millor per a ells i per als seus descendents. Gent anònima que no busca sortir a la foto, sinó una cosa tan senzilla com viure en un país normal.
Qui vulgui minimitzar les consultes, qui les vulgui vendre com una moguda dels "quatre gats de sempre", qui trivialitzi el moviment d’alliberament del nostre país, qui vulgui negar el dret inalienable a decidir del nostre poble, qui digui que hi ha coses més importants, qui simplement vulgui girar la cara i no veure la realitat, haurà d’explicar com és possible que des de la societat civil s’hagi pogut endegar un procés de participació ciutadana d’aquest abast, sense precedents a nivell mundial.
Montbrió, Almoster i Maspujols són els 3 primers pobles de la nostra comarca que s’han sumat al moviment nacional per les consultes. Però això només és el principi. A l’Aleixar, Alforja, Castellvell, Les Borges del Camp, Riudecanyes, Riudecols, Riudoms i Vilaplana i altres pobles ja estan movent fitxa. També, evidentment, hem de parlar de Reus, on molta gent valenta està disposada a afrontar el repte d’organitzar la consulta de més abast poblacional després del projecte que hi ha a Barcelona.
Tant de bo les il·lusions de tota aquesta gent es facin realitat i es pugui organitzar una consulta a cada poble i ciutat. O, encara millor, tant de bo aviat estiguem parlant del gran referèndum vinculant d’autodeterminació de la nostra Nació. Per dignitat, volem ser ja un país normal.

EL BAIX CAMP DECIDEIX