iNiCi     manifest   adhereix-te   documents premsa municipis 13-D
           

ACTE CENTRAL DE MONTBRIÓ DECIDEIX

Divendres 4 de desembre la Comissió Montbrió Decideix va organitzar l’acte central de la campanya sobre la consulta independentista a Montbrió del Camp.

La xerrada col·loqui -celebrada a la Casa de Cultura- va comptar amb la participació dels quatre alcaldes que ha tingut la població en el període democràtic: Josep Ferré, Joan Piñol, Esteve Folch i Xavier Escoda. Josep Cartanyà, director de Punt 6 Ràdio, va ser l’encarregat de moderar-lo.




El primer en intervenir va ser Sergi Puig, portaveu de Montbrió Decideix, el qual va fer un breu resum dels actes ja realitzats des de la Comissió. Va informar que Montbrió Decideix forma part de la Plataforma el Baix Camp Decideix, plataforma que integren tots els municipis del Baix Camp que organitzen la consulta el dia 13-D com els que ho faran en dates posteriors, així com l’entitat Òmnium Cultural Baix Camp. També va fer un repàs a la jornada unitària celebrada a Barcelona el passat 29 de novembre, en la qual és van reunir més de 3.500 persones de tot Catalunya i que donava el tret de sortida a la campanya a nivell nacional. Des de Montbrió Decideix és va animar a anar a votar i a penjar senyeres als balcons, “per fer visible que Montbrió està de festa, i que la democràcia n’és la protagonista”.


Seguidament va prendre la paraula Josep Ferré (primer alcalde de la democràcia, del 1979 al 1983). Ferré va fer un repàs a l’època que li va tocar governar i va apuntar que Montbrió ja en aquells anys va organitzar una sèrie de consultes populars –per canviar el dia de la festa major d’hivern, per canviar els noms dels carrers marcadament franquistes, ...- Finalment va animar a tothom a participar de la consulta i anar a votar sense por.


El següent en intervenir va ser Joan Piñol (alcalde del 1983 al 1993). Piñol va fer referència al sentiment nacional, al sentiment patriota. Va felicitar a la comissió Montbrió Decideix per portar aquesta iniciativa a Montbrió i va convidar a tots els assistents a anar a votar el proper dia 13. Per contra, Piñol no anirà a votar, ja que per la seva ideologia és veu obligat a no fer-ho, per ell la solució política de Catalunya passa per un sistema confederal formant part de l’Estat espanyol. Acabà la seva intervenció fent una ràpida referència a l’ajuntament; “L’Ajuntament és qui ha d’estar al servei del poble, i no el poble al servei de l’Ajuntament”.


Esteve Folch (alcalde del 1993 al 2003) va ser qui va donar un to més local a l’acte. Folch va fer referència a la moció rebutjada al ple de l’Ajuntament i a l’escassa col·laboració per d’aquest a cedir infrastructures i material municipal a la comissió Montbrió Decideix. “Com es pot negar de cedir un local municipal a ciutadans que paguen els seus impostos”. Folch es mostrà absolutament partidari de la consulta com un fet de normalitat democràtica i animà tots els veïns a participar-hi, “tant si volen el sí com el no”.

L’últim en intervenir, Xavier Escoda, (actual alcalde), argumentà que hauria de ser el Parlament de Catalunya el qui promou un referèndum d’autodeterminació i que, tot i la legitimitat de les consultes, els ajuntaments no tenien per què donar-hi suport. També va dir que per part de la Comissió Montbrió Decideix no s’havia informat a l’Ajuntament fins tres dies abans de l’acte de la intenció de fer una consulta al municipi.

L’acte va comptar amb un gran nombre d’assistència per part dels montbrionencs i montbrionenques, els quals van poder adquirir alguns productes que Montbrió Decideix a editat per finançar la consulta.

Comissió Montbrió Decideix amb la col·laboració d'Anton Baiges d'Òmnium Cultural Baix Camp. Fotos: Cristina Bargalló